Kick-off moment voor de Damiaanactie in het VTI te Deinze

Om de start van de campagne in de kijker te zetten hebben op dinsdag 24 januari om 15.00 uur alle leerlingen van het VTI Deinze hun persoonlijke wens voor de leprapatiënten op een bijsluiter kunnen noteren. De bijsluiters zijn in een pillendoosje gestopt en tijdens het kick-off moment zijn al die pillendoosjes door de leerlingen naar de visserssloep gebracht.

Op die manier willen men jongeren sensibiliseren om stiftjes mee te verkopen op het Damiaanactie-weekend van 27 tot 29 januari 2012.

Frederic De Mulder, targetman van het VTI voor de Damiaanactie, kon in het bijzijn van Ignace Rogiers steunpuntmedewerker van Oost-Vlaanderen en Tom Vermeir voor Deinze samen met directie, leerkrachten en leerlingen van de school de kick-off starten voor de actie in Deinze.

Zijn toespraak:
"Beste leerlingen, leerkrachten, Damiaanactiemedewerkers. We staan voor de kick off van het Damiaanactieweekend 2012.
De voorbije weken stonden heel wat lessen in het teken van de Damiaanactie.

Dit jaar richt zij zich heel speciaal op Oostelijk Congo , aan het grote en diepe Tanganyikameer. Voor ons misschien een idyllisch plekje waar het genieten is van zon en water. Maar dat is het allerminst voor de bewoners rond het meer.
Lepra, berglepra en tuberculose zijn daar verwoestende ziektes die vrij spel krijgen omdat er grote armoede is en omdat hygiëne, werkmiddelen en goed opgeleide mensen ontbreken.

Moedige verplegers en dokters steken er wekelijks het zeer gevaarlijke meer over om er mensen die lijden aan de dodelijke ziektes op te sporen. Zij wagen er vaak hun eigen leven omdat het meer zo verraderlijk kan zijn en hun gammele boten niet bestand zijn tegen de stormen die vaak hevig en onverwacht kunnen opsteken.

De boot die hier op onze speelplaats ligt is daarom het symbool bij uitstek van deze campagne. De voorbije weken schreef elke leerling van onze school, het VTI, op een bijsluiter een antwoord op verschillende vragen. We willen deze pillendoosjes nu verzamelen en in de boot leggen als teken van ons engagement, als symbool van hoop.

Met heel veel respect strijdt Damiaanactie voor een beter leven in Congo. Dikwijls moeten helpers opbotsen tegen bijgeloof, tovenarij en medicijnmannen. Overtuigen is een werk van veel geduld en lange duur.
Geloven in de wil, het kunnen, de kracht van velen samen geeft de actie alsmaar meer inspiratie om verder te doen. Het geeft haar moed om te volharden . Respect, samenwerken, inspiratie en volharden zijn waarden die wij ook op onze school hoog in het vaandel dragen.

Wij zijn met onze school dit jaar ankerschool om van het komende Damiaanactieweekend een succes te maken.

Blijf niet bij de pakjes zitten, één pakje stiften kost 6 euro. Een mensenleven redden kost 40 euro. Voor dit bedrag geven wij aan zieken in Afrika, Azië of Midden Amerika hun gezondheid, hun familie , hun waarden , hun levensvreugde terug.

Wij willen iedereen nu al bedanken die tijdens het weekend hier op onze school stiften helpt verkopen maar ook iedereen die bij deze organisatie betrokken is of was.

Heel veel succes"!

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLWTA_20120124_003#

Meer foto's...